Visste du at den tradisjonelle bunaden har vært et radikalt klesplagg?

Hos Heimen Husfliden har de mye kunnskap om norske bunads- og håndverkstradisjoner, og et stort utvalg av flotte gaveartikler og håndarbeidsprodukter. Stikk innom avdelingen deres på Glasmagasinet for alt fra bunader og bunadstilbehør, til garn og oppskrifter!

Det tok ikke mer enn to minutter inn i samtalen med Hege Andresen, butikksjef hos Heimen Husfliden, før undertegnede hadde lært forskjellen på stakk og bunad, og forstått at vårt kjære fedrelandsplagg tidligere har vært et radikalt klesplagg. Kunnskap og kompetanse blant de ansatte er essensielt hos Heimen Husfliden.

Bunad – Bunaden er en festdrakt. “Bunad” blir ofte brukt som en samlebetegnelse, som inkluderer både autentiske folkedrakter og moderne festdrakter. Noen bunader har bæretradisjon, som betyr at de historisk sett har vært brukt som en festdrakt eller hverdagsdrakt, som for eksempel Rondastakken og Beltestakken. Andre er rekonstruerte basert på historisk materiale, som Nordlandsbunaden og Østfoldsbunadene med flere.

Stakk og liv – Stakken er selve skjørtet på bunaden og festdraktene, mens livet er overdelen.

Bunaden er svært høytidspreget og er et perfekt utgangspunkt for både antrekk og julegaver. Hos Heimen Husfliden får du kjøpt alt av bunadstilbehør, sjal, bunadsølv, hatter, skjerf og sko, til store og små.

Hos Heimen Husfliden finner du også bunader, og bunadstilbehør til barn.

Bunaden er et festplagg som kan brukes i mange anledninger

– En bunad er som en dialekt. Det ligger mye identitet og tilhørighet i plagget. Bærer du en bunad signaliserer du hvor du er fra. Hører du til tre forskjellige bunader råder jeg likevel alltid kunden til å velge den de liker best, da vil du bruke bunaden oftere, forklarer bunadsentusiasten som har jobbet hos Heimen Husfliden i snart 9 år.

Hege er engasjert i bunadsdiskusjonen og syns at drakten har fått et ufortjent strikt rykte i dag.

– I gamle dager var det radikalt å bruke bunad. Hulda Garborg for eksempel brukte silkehansker og plastperler til sine folkedrakter og revolusjonerte bruken, forteller butikksjefen. (Red. Hulda Garborg, 1862- 1934, utviklet drakter en kunne danse i, inspirert av gamle folkedrakter. Dette ble opphavet til mange moderne bunader. kilde: Wikipedia).

–Det er et identitetsplagg som er viktig å ta vare på. Elsk bunaden din, uten å være redd for å bruke den feil. Kanskje jeg er litt Hulda, ler Hege.

– Slapp av og kos deg med den flotte drakten, bunadspolitiet finnes ikke, understreker hun. Heimen Husfliden kan gi veiledning og råd og finne rett tilbehør til de ulike bunadene.

Det er mye nasjonalfølelse og stolthet i bunaden. Men det mange ikke vet er at bunaden opprinnelig er inspirert av forskjellige mønster, stoff og teknikker, med opphav både nasjonalt og internasjonalt. Folkedrakten er i stor grad preget av at reisende handelsmenn tok med seg stoffer og kunnskap fra utlandet. I Estland for eksempel har de drakter og søljer som minner veldig om våre bunader i Norge.

Hulda Garborg var forkjemper for bunaden og satte den i system i Norge. Derfor har vi så flotte drakttradisjoner i dag. Det som gjør våre bunader unike er variasjonene vi har fått til i Norge og historien bak hvert enkelt plagg.

Du må gjerne bruke bunadstilbehøret til andre antrekk ifølge butikksjefen.

– Bunadssølvet er godt norsk håndverk gjort i sølv, de fortjener ikke å bli liggende i en skuff. Og bunadsstøvlettene er så fine og gode å gå med, at de ansatte hos meg bruker de til hverdags, forklarer Hege.

Hos Heimen Husfliden finner du den perfekte julegaven til en som eier eller planlegger å kjøpe bunad!

Hege oppfordrer alltid kundene til å kjenne historien bak den flotte drakten, noe de ansatte i Heimen Husfliden kan by på. Bunadshistorien er tett knyttet til Heimen Husflidens historie. På Heimen Husflidens nettside kan du lese den rike historien i sin helhet.

– Vi som jobber på Heimen Husfliden har bred kunnskap og mye kompetanse innenfor forskjellige områder, og alle her har en eller annen form for tilknytning til faget, enten det er bunad og bunadstilbehør, eller strikk, hekling og broderi, deler Hege.

Hos Heimen Husfliden på Glasmagasinet finner du alt fra bunadsinspirasjon og kunnskap, til tilbehør, strikk og garn!

Garn fra gulv til tak

Strikk er en stor del av sortimentet hos Heimen Husfliden i Glasmagasinet. Her finner du et stort utvalg av norsk garn blant annet fra Rauma, og Sandnes garn, samt Du Store Alpakka og Hillesvåg, med flere.

Himmel på jord for strikkeentuasister.

Heimen Husfliden velger alltid å fremme kvalitetsprodukter, og Hege trekker blant annet fram Rauma.

– Rauma har fantastiske kvalitetsprodukter, virkelig øverst på pallen, sier Hege om produsenten som er familieeid og produserer både garn og strikk i Norge, samt garn til de populære Rørostweed-pleddene.

– Alt hos oss har en eller annen form for tilknytning til Norge. Og vi stiller høye krav til produktene. Selvom vi for eksempel gjerne skulle hatt troll i sortimentet, finnes det ikke troll som oppfyller kvalitetskravene våre – de har for eksempel ofte syntetisk hår eller er laget i plastikk, og det kommer ikke over dørstokken her, forklarer Hege. At sortimentet håndplukkes merkes når du er i butikken. Her finner du kvalitetsprodukter og naturmaterialer.

Kvalitetsprodukter i gode materialer finner du hos Heimen Husfliden i underetasjen i Glasmagasinet.

Heimen Husflidens konsept er basert på kvalitetsprodukter med norsk og nordisk tilknytning. Dette er stedet å besøke om du er på utkikk etter bunadsprodukter,  oppskrifter, veiledning eller produkter i ull. Her finner du gensere, tøfler  og pledd. I tillegg har Heimen Husfliden også gaveartikler i tre og metall, og ikke minst mange fantastiske barneprodukter i naturlige materialer.