Velg riktig solbeskyttelse i sommer

Endelig sol og sommer! Solstråler på huden er godt for kropp og sjel, men veien til solbrenthet og solskader er dessverre kort. Vi har tatt en prat med Lilly i Ditt apotek Glasmagasinet, og fått apotekets beste tips til godt solvett.

Forebygg solforbrenning

Å forebygge solbrenthet er det beste du kan gjøre for huden din om sommeren, forteller Lilly i Ditt apotek Glasmagasinet. En fornuftig holdning til sol og soling kan spare huden for solskader og senere sykdom. Hun anbefaler å følge Kreftforeningens solvettregler, sjekke UV-varselet på nett hos uv.nilo.no, og beskytte seg hvis varselet er 3 eller høyere. I tillegg er det lurt å få i seg rikelig med væske da solen kan tørke ut huden og gjøre deg dehydrert.

Solvettregler

  1. Begrens tiden i sola – unngå å bli solbrent
  2. Bruk klær og skygge som beskyttelse
  3. Bruk solkrem med minimum faktor 15
  4. Ikke bruk solarium

Noen er redd den høye solfaktoren betyr at de ikke får brunfarge. Dette stemmer ikke, forsikrer Lilly. En god beskyttelse vil gi kontrollert melaninproduksjon, slik at man får en sunn og jevn brunfarge. Det kan ta litt lengre tid å bli brun, men solkremen vil beskytte huden mot solskader og gi fukt slik at huden flasser mindre.

Isispharma UVE-block, Dry Touch. En ultralett og mattende solkrem som passer for deg med kombinert og fet hud. Solkremen har en behagelig konsistens som trekker raskt inn i huden, uten å kjennes klissete. Fra 01.07-09.08 får du 40% rabatt ved kjøp av 2 solprodukter eller flere (gjelder Isispharma-serien).

Velg riktig og høy faktor

Solbeskyttelsesfaktor er et standardisert tall som angir beskyttelsesgraden av en solkrem mot skadelig UVB-stråling fra solen. Den gir en indikasjon på hvor lenge du kan være ute i solen sammenlignet med om du ikke har solkrem på. For å få nok beskyttelse er faktor 15 et minimum, og er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.

Vi på Ditt apotek i Glasmagasinet anbefaler faktor 30 eller høyere, i tråd med Kreftforeningens anbefaling, sier Lilly. En riktig god solkrem må også gi tilstrekkelig beskyttelse mot UVA-stråling, og beskyttelsen skal alltid være på minst 1/3 av UVB-beskyttelsen. UVA-beskyttelsen angis på solkremen med «UVA» med en sirkel rundt. Lilly forteller at forskjellige hudtyper reagerer ulikt på soleksponering. Behovet for solbeskyttelse varierer også, blant annet er dette avhengig av på hvilken tid på dagen, av året og hvor sterk sol det er der du er. Velg derfor en solkrem og solfaktor som er tilpasset din hudtype og dine behov. Ta turen innom Ditt apotek i GlasMagasinet, så vil vi hjelpe deg med å finne riktig solkrem.

Et eksempel på solfaktor og beskyttelse:

Er du ute i solen uten solbeskyttelse, og det tar 10 minutter før du blir solbrent/huden blir rød, vil en solkrem med faktor 15 gi omtrent så lang beskyttelse: 15 * 10 minutter = 2 timer og 30 minutter. En solkrem på faktor 30 gir beskyttelse i opptil 5 timer (30 * 10 minutter = 5 timer).

Bruk riktig mengde solkrem

Smør på rikelig mengde solkrem minst 30 minutter før du skal ut i solen. Da får solkremen tilstrekkelig tid til å trekke inn i huden og virke optimalt. Lilly forsikrer om at man trenger mer solkrem enn man tror, og til kroppen anbefaler hun en håndfull mengde solkrem. Til ansiktet trenger man en mengde tilsvarende en langfinger. Gjenta smøringen hver annen time, og spesielt etter aktiviteter der huden kommer i kontakt med vann eller dersom du svetter mye. På spesielt utsatte området som lepper, nese, ører, nakke og skuldre er det smart å bruke en solstift med ekstra høy beskyttelse i tillegg.

Ta vare på huden til barna i sommer. Isispharma UVE-block har meget høy og bredspektret UVA/UVB-beskyttelse, er vannresistent og er spesielt utviklet for sensitiv og sart barnehud.

Beskytt barna i solen

Barn har tynnere hud enn voksne og trenger ekstra solbeskyttelse. Barns hud inneholder også mindre pigmenter og blir lettere solbrent, sier Lilly og anbefaler å gi barna skygge og beskyttelse med solkrem, lett tøy og solbriller. Barn under 1 år bør ikke oppholde seg i direkte sollys. Dersom behovet for solkrem er tilstede, for eksempel når barnet skal bade, leke i vannet eller der tøy ikke dekker til huden, må man smøre inn huden med en solkrem som har minst faktor 30. Velg en type solkrem som er tilpasset barnets følsomme hud og aktivitet – for eksempel en parfymefri solkrem som er ekstra vannresistent, sandresistent og som er lett å se hvor påføres. Solkremen bør også ha en bred UVA- og UVB-dekningsgrad.

Derfor blir du solbrent

Solen er viktig for oss, og vår viktigste kilde til at kroppen kan produsere vitamin D. Solen består naturlig av UVA- og UVB-stråler som kan skade huden dersom den eksponeres for solstrålene uten tilstrekkelig beskyttelse. Lite beskyttelse eller overdreven soling kan gi solbrenthet, soleksem, fremme for tidlig aldring og på sikt øke risikoen for hudkreft.

Det er hovedsakelig UVB-strålene som forårsaker solbrent hud, men UVA kan også gjøre huden solbrent, forteller Lilly. Solbrent hud kan oppleves smertefull, spesielt om det danner blemmer under huden. Huden blir rød, og kan etter noen dager også flasse av. Enkelte legemidler kan også gjøre huden ekstra ømfintlig overfor sollys enn normalt. Hemmeligheten er å bruke tilstrekkelig med solkrem og følge solvett-reglene for å forebygge solforbrenning.Vært uheldig og blitt solbrent? Kjøl ned huden og lindre symptomene.

Dette burde du gjøre dersom du er solbrent

Dersom uhellet er ute kan man ved lett solbrenthet berolige huden med en kjølende lotion, after sun eller aloe vera-gel. For ekstra god og kjølende effekt, kan aloe vera-gel settes i kjøleskap før bruk, anbefaler Lilly. En kjølig dusj vil også virke lindrende. Har man blitt solbrent kan bruk av en mild kortisonkrem hjelpe, for eksempel ved å smøre på hydrokortisonkrem 1% eller Mildison Lipid krem 1%.

Noen ganger er det smertefullt å bli solbrent, og da kan du smøre på et lokalbedøvende middel, f eks Xylocain-salve eller ta smertestillende tabletter. Disse legemidlene er reseptfri og fås kjøpt hos apoteket. Unngå direkte sol i et par dager slik at huden får tid til å komme seg igjen, sier Lilly. Ved kraftig solforbrenning burde lege kontaktes.

Isispharma UVE-block 50+. En solkrem med 100% mineralfilter som reflekterer UV-strålene, med meget høy og bredspektret UVA/UVB-beskyttelse. Denne kan brukes av hele familien.