Slik tar du vare på møblene dine

Tar du godt vare på møblene dine bevarer du også verdien – I møbelavdelingen i Illums Bolighus får du tips til hvordan du bevarer dem best mulig, og her kan du lese om vedlikehold av forskjellige bord i tre og marmor.

Salgsleder Helene i møbelavdelingen har god kontroll på hvordan du skal behandle møbler, og gir alltid gode vedlikeholds-råd med på kjøpet.

Bilde: Å ta godt vare på bord er lettere enn du kanskje tror.

Bord

Kvalitetsbord er ofte i eik og disse finnes i flere varianter, for eksempel røkt eik (oljet), naturoljet, hvitoljet eller såpebehandlet. Felles for dem alle er at du med jevne mellomrom bør tilføre en form for fuktighet slik at treverket ikke sprekker opp. Hvor ofte du bør gjøre dette varierer ut fra hvor tørt det er i rommet bordet står i, om det står ved en peis, er utsatt for mye sollys eller lignende.

Bilde: Når du behandler et bord eller en stol (påfører såpespon, olje eller pusser) må du alltid gjøre det med treverkets lengderetning, og ikke sidelengs eller i sirkler.

Såpebehandlet eik krever litt mer vedlikehold enn oljet eik, og får lettere flekker. På den annen side er såpebehandlet eik lettere å behandle. Puss ned bordet med sandpapir (grovere på flekker, og et fint papir tilslutt). Deretter bruk en ren klut eller svamp til å smøre inn såpespon, en fettbehandling som fukter treverket. Denne finnes også med hvitpigment om du har et bord med lys farge. Hvor ofte du bør behandle varierer, 1-2 ganger i året kan være greit, men følg godt med. En «ruere» overflate enn vanlig er ofte tegn på at treverket er tørt.

Bilde: Såpespon til såpebehandlede bord og stoler.

Oljet eik krever mindre behandling, og tåler mer, men husk at treverket uansett trenger fuktighet for å ikke sprekke opp over tid. Her bruker du olje, og typen vil varierer ut fra fargen du ønsker på treverket. I Illums Bolighus går det mest i naturoljer og hvitolje. Denne påføres med en ren klut eller svamp (husk å påføre i treverkets lenderetning).

Bilde: Naturolje og olje med hvitpigmenter til behandling av bord eik.

Tre er et naturmateriale og vil derfor alltid endre seg noe over tid, det er litt av sjarmen – om du ønsker noe helt vedlikeholdsfritt anbefales for eksempel laminat.

Marmor er veldig populært materiale for tiden, men der skal man være klar over at det er et veldig porøst materiale som lett kan få flekker, men behandler du det riktig og metter overflaten med stenolje, kan du beholde overflaten fin lenge.

Bilde: Steinolje til behandling marmor, f.eks. bord og benkeplater.

Ta en tur innom Illums Bolighus i Glasmagasinet om du trenger tips eller produkter til et møbel du allerede har, eller planlegger å kjøpe.