Ekspertenes tips til dekking av bord

Det er snart tid for å dekke bordene til vinter og julefest, men hvor skal man egentlig starte? Heldigvis har de ansatte hos Floriss, Illums Bolighus og Magnor Brandstore i Glasmagasinet god peiling. 

 

Miks og match, forteller Vera Strandvik i Illums Bolighus

-Om du skal ha juleselskap, har vi juleserviser fra flere produsenter. De fleste juleservisene vi har, er av nordisk design. Blant annet har danske Kähler nettopp kommet med Hammershøi-serviset med julemotiv. Vi har også Royal Copenhagens juleservise, Stjerne Riflet Jul, som er en populær klassiker og min personlige favoritt! Vi skal ikke glemme det flotte juleserviset, Julemorgen, fra Wik & Walsøe. Når det kommer til dekking av bord, ville jeg tenkt på hvordan jeg kan bruke serveringsdelene til andre formål enn kun til servering. For eks. en suppeterrin kan være like fin til blomster som til matservering. Har du en høyere bolle, bruk den gjerne som vinkjøler! Det er kun fantasien som setter grenser! Man kan også blande deler fra forskjellige serviser for å skape et spennende resultat med personlig preg. Man må ikke ha alt i ett og samme servise, forklarer Vera. Bruk det du har i skapene og bland med noe nytt.

Konkurranse

Vinn en juleborddekning!

Kom innom Illums Bolighus møbelavdeling og bli inspirert av seks flotte julebord, forteller Vera Strandvik. Stem på ditt favorittbord og vinn alle produktene som er brukt til å dekke bordet, fra enten Kähler, Royal Copenhagen, Wik & Walsøe, Pillivuyt, Lyngby Porcelæn eller Wedgwood. Den heldige vinneren trekkes mandag den 17. desember og får direkte beskjed. Produktene i oppdekningen kan hentes etter den 19. desember.

Jeg synes spesielt svibler er fine å ha på bord, sier Carina hos Floriss Glasmagasinet. De kan man ha i skåler, eller man kan plante de i vinglass eller andre typer glass eller kopper man har hjemme, bruk det du har og se hva som fungerer! Så kan du dekke med mose, og plassere de rundt på bordet. Du kan også gjøre det samme med juleroser, og kombinere med svibler og amaryllis, så har du de mest typiske juleplantene. 

-På amaryllis kan du også børste og rense av jorden, så kan du plassere de utover med løken og røttene synlig, for eksempel oppå et par grener sammen med litt granbar. Da springer de liksom ut av grenene, og det kan være veldig fint synes jeg. Kanskje man kan ha litt julekuler og glitter?

 

Butikkleder Tone Løkkeberg hos Magnor Brandstore har også mange gode forslag 

-Om du skal pynte bord til jul eller vinterfest, er jeg personlig veldig glad i litt isfarger og lignende som fremhever årstiden vi befinner oss i. På høsten bruker jeg gjerne gode og varme jordfarger, gjerne naturmaterialer. Naturmaterialer bruker jeg også på vinteren, og da finner jeg noen lekre grener ute i hagen eller ute i naturen. Kongler kan man også bruke, så kan man velge selv om man vil glitre dem eller ikke for å få litt «glam». Men naturmaterialer er et godt tips når man dekker bord om du vil ha det litt levende og personlig. 

 

Man trenger ikke nødvendigvis å bruke det samme serviset og glassene til alle, jeg synes det er morsomt å dekke ett forskjellig glass til hver kuvert, for da husker folk hvilket glass som er sitt. Jeg er heller ikke glad i duk, jeg synes det blir litt for stivt noen ganger. Men hvis jeg skal ha duk, liker jeg å bruke en litt mer casual, så kan man heller pynte det opp på andre måter, avslutter hun.