Slik velger du riktig belysning

Mørkere tider inntar hjemmene våre, og plutselig spiller belysningen en viktig rolle. Riktig valg av belysning kan forandre et helt rom, og planlegger du godt kan du øke romfølelsen, gi varm stemning og fremheve de delene av hjemmet du ønsker.

Marisa er avdelingsleder i belysningsavdelingen i Illums Bolighus. Hun kommer med sine beste tips til hvordan du kan lyssette hjemmet ditt, og mener planlegging er nøkkelen til god belysning.

Behov og funksjon kommer først

Utvalget av lamper er uendelig. En feil mange gjør er å velge lampe ut fra utseendet og design, uten å tenke på hvilket lys den gir. Marisa anbefaler å ha behovet i fokus, og få det riktige lyset som passer til rommets funksjon. Vi skiller mellom ulike typer belysning – og burde alltid starte med å velge generell grunnbelysning først.

Generell belysning

Grunnbelysningen er det viktige utgangspunktet, og skal gi rommet et jevnt og godt lysnivå. Dette kan være spotter, down lights eller en stor taklampe midt i rommet. Opalglass gir bløtt og behagelig lys og fungerer optimalt som grunnbelysning da lyset sprer seg jevnt i rommet, forklarer Marisa. Denne type belysning kan fort virke litt flatt og kjedelig, derfor er det lurt å blande flere typer lamper og lys i et rom.

Radiohus-pendelen i opalglass fra Louis Poulsen. Kommer i størrelsene Ø370 cm, Ø250 cm og Ø175 cm.

Funksjons- og arbeidslys

Kjøkkenet er et typisk arbeidsrom og trenger mer direkte rettet lys, som er typisk for funksjonslys. Over kjøkkenbenken ville Marisa valgt en eller to pendellamper med lukket skjerm, slik at lyser blir rettet ned mot arbeidsområdet. Leselamper til skrivebordet og ved senga er også andre typer steder man trenger godt arbeidslys.

En vegghengt leselampe, slik som NJP-lampen fra Louis Poulsen, er et praktisk og funksjonelt arbeidslys.

Spisebordet er et møtested som også krever godt lys. Her er det passende med en taklampe med en bredere lukket skjerm som retter lyser nedover. Dette rammer inn, og spisebordet blir en egen sone og et møtested for familien.

Hive-pendelen, designet av Verner Panton fra Verpan, egner seg godt over spisebordet.

Stemning- og dekorasjonslys

Når grunnbelysning, funksjonsbelysning og de viktigste behovene er dekket, kan man begynne å se på de mer dekorative lampene. Det er disse som gir rommet karakter og stemning. Marisa forteller at lamper kan plasseres i en bokhylle eller på en skjenk – ikke nødvendigvis for å lyse opp, men for å dekorere. Lyset fra disse reflekterer samtidig et spennende lys videre i rommet, og det er helheten fra alle lampene som gir den stemningen du ønsker.

PM-02™ bordlampe fra Fritz Hansen i messing og opalglass, gjør seg godt som stemningslys på et sidebord i stua.

Lyspærer og valg av belysning

Halogenpærene fases ut, husk derfor å gå for LED-pærer til alle lampene dine. Disse er gjerne litt dyrere i butikk, men billigere i lengden da de varer lengre og sparer energi. Husk å velge LED-pærer som er dimbare, slik at du kan dimme lyset og tilpasse det etter behov.

Man trenger ofte mer belysning enn man tror. Det er fort gjort å undervurdere sitt eget behov, spesielt når vintermørket kommer. Besøk Marisa og gjengen i 3. etasje i Illums Bolighus, og få veiledning til riktig belysning.

  • Stikkord: belysning, hjem, illums, illums bolighus, lampe, lamper, leselampe, lys, pendel, riktig belysning, taklampe, tips, vinter
  • Publisert: september 14, 2020
  • Tekst:

Logg inn