Gleden ved å gi

Visste du at hjernen din reagerer på samme måte når du gir bort noe som når du spiser sjokolade?

– Å gi gjør noe med hjernen vår. Det aktiverer de samme områdene som når vi spiser sjokolade eller har sex. Forskning viser at å gi til andre mennesker gir mye mer glede enn å få, forklarer psykolog Aksel Inge Sinding på sin nettside Psykologsinding.no.

Vinn-vinn

Grunnene til det er mange, og kanskje er det et snev av egoisme involvert? For hvem liker ikke å føle seg snill og sjenerøs når de ser mottakerens øyne lyse opp når de pakker opp gaven?

Dermed skapes en vinn-vinn-situasjon. Du kan surfe på dopaminet som hjernen din produserer, og den du har gitt presangen til kan nyte oppmerksomheten.

 

Hvorfor vente på den store begivenheten?

Dåp, konfirmasjon, bryllup, jul og bursdager er tradisjonelt forbundet med presanger, men det er ingen grunn til å vente på de store begivenhetene for å glede en du er glad i.

En vertinnegave er en hyggelig gest til vertskapet som har invitert deg på middag. En innflyttingsgave blir alltid tatt imot med åpne armer av paret som akkurat har stiftet sitt første bo. Et par sko til den lille som nettopp har tatt sine første skritt er en symbolsk gave med stor affeksjonsverdi.

Anledningene til å gi er mange, men de har én ting til felles: De knytter et emosjonelt bånd mellom giver og mottaker.

Gaver knytter oss sammen

Det å gi til andre mennesker beriker livene våre med lykke, glede og mening. Å gi en presang er å vise omtanke for andre, og det viser at man kjenner personen godt nok til å vite hva han eller hun liker.

Har du en venninne som elsker lilla, vet du at en blomsterbukett med dyplilla tulipaner vil bli tatt ekstra godt imot. Har du en ivrig hobbyfotograf som kjæreste, vet du at et ekstra minnekort er en perfekt overraskelse. Når de åpner presangen, og merker hvor godt du kjenner dem, forsterkes båndene mellom dere. Derfor er små og store gaver en måte å sveise deg tettere til de som har en viktig plass i livet ditt.

Kulturarv

Å gi presanger til hverandre er ikke noen ny, materialistisk trend skapt i vårt århundre. Det har vært en stor og viktig del av menneskets kulturarv, og ser vi bakover til vikingtiden, benyttet vikingene seg av gaver som bekreftelse på vennskap. Gavene kunne være alt fra våpen og jordområder til smykker og husdyr, og vennskapets tyngde syntes å være knyttet til gavenes størrelse.

Uansett hva vi gir bort, så er det verdt å huske den franske forfatteren Thyde Monniers kloke ord: “En gave er akkurat så mye verdt som den omtanken den er valgt ut med.”