Glasmagasinet gjennom historien

Fra avdukingen av Kristian IV-statuen på Stortorvet. FOTO: Worm-Petersen, Severin.

 

På Stortorvet står statuen av Christian den fjerde, der han peker og sier ”Her skal byen ligge!”. Og akkurat her ligger Glasmagasinet, mellom brostein og Domkirke, midt i byen. Det har det gjort siden 1899 og varemagasinet har sett byen gå fra småby til hovedstad. Folk forlot landsbygda til fordel for byen med trikk, industri langs elva og butikker med varer man før bare hadde drømt om. Vi bodde i høyhus med fem etasjer og det kom lys fra pærer i taket. Hva mer kunne man ønske seg?

Utstillingsvindu i Glasmagasinet. FOTO: Råger, Wilhelm.

 

Jo, man ønsket seg kanskje nytt servise, en godlukt eller ett nytt par sko. Vindusutstillingene på Glasmagasinet fristet med det nyeste fra inn- og utland og var byens største varemagasin.

Spisekrok utstilt i Glasmagasinet. FOTO: Ørnelund, Leif.

 

Glasmagasinet har vært vitne til at Norge fikk sin selvstendighet fra Sverige, vi fikk vår egen konge og norske kvinner fikk stemmerett. Andre verdenskrig kastet lange skygger over landet og kronestykkene ble byttet ut med rasjoneringskort. Men Oslofolk førsøkte å leve som før, selv om krusene ble fylt med erstatningskaffe og jakkeermet var lappet.

Evalet kjøleskap. FOTO: Atelier Rude.

 

Etter krigen bygget vi opp landet sammen. Velstanden økte og vaskemaskiner, støvsugere og kjøleskap ga husmødrene mer tid til seg selv. Vi fikk råd til mer – smykker, klokker og kanskje en flunkende ny lekebil? Norge finner olje, og landet forandres for alltid.

Kronprinsbryllupet 1968. FOTO: Delphin, Rigmor Dahl.

 

Med Domkirken som nærmeste nabo, har Glasmagasinet vært vitne til både begravelser, kongebryllup og blomsterhav. Landet jublet da kjærligheten seiret i 1968 for Harald og Sonja og vi jublet igjen for Håkon og Mette Marit i 2001. Hele verdens øyne var rettet mot Norge under minnegudstjenesten etter 22. Juli og rosetoget som fylte gatene.

Levi’s-utstilling i Glasmagasinet. FOTO: Ørnelund, Leif.

 

Mye har forandret seg siden Glasmagasinet ble grunnlagt. Norge gått fra å være et bondesamfunn til et av verdens mest velstående land. Hva vi gir hverandre i gave har også endret seg i takt med tida, men anledningene er de samme – bursdag, bryllup, dåp og eller bare fordi. I dag er det til og med lov å kjøpe en gave til seg selv!

Velkommen til Glasmagasinet.

 

*Bilder er hentet fra Oslo Museum, under Creative Commons Lisens.