En verden av orkideer hos Floriss Glasmagasinet

Floriss i Glasmagasinet er en faghandel der du blant annet finner flere sorter orkideer.
Gjennom flere hundre år har orkidéen, med alle sine størrelser, former, farger og lukter symbolisert det eksotiske og mystiske i naturen. Vi vet om ca 30 000 ville arter. Først i 1856 ble den første kunstige krysningen plassert i en blomsterpotte. Siden da har man mistet tellingen. Det antas at tallet orkidéer nærmer seg 100 000 hybrider. De vanligste artene som dyrkes fram er: Phalaenopsis, Cymbidium, Dendrobium, Multiflora, Vanda og Cambria.

Blomstringstiden varierer noe fra type til type, men vanligvis blomstrer de fra 3 – 8 måneder i året. Ved å klippe av den øverste delen av stengelen etter blomstring, ved stengelleddet (også kalt øyet), kan du få nye knopper. Følg med på hva planten gjør, den viser deg nemlig hvor du skal kutte: Når den visner ned til et ledd, skal du klippe av den visne delen. Visner den helt ned, klipper du den helt ned. Etter hvert vil det dukke opp en ny stengel fra bladfestet. Vær tålmodig, disse vakre blomstene tar seg ofte god tid.

 

Stell av orkidéer

Orkidéer vil stå lyst og varmt, gjerne i vinduet, men ikke i direkte sol. De liker heller ikke over panelovner eller ved andre varmekilder. Planten vil da miste knopper, få skrukkete blader og inntørkede røtter. Når planten er mellom to blomstringsperioder, kan den godt stå litt kjøligere, for eksempel i soveromsvinduet. Slik samler den krefter. Pass på at temperaturen ikke synker under 15 grader! Disse skjønnhetene tåler ikke trekk og kulde. Skal du lufte, må du flytte orkidéen din til et annet rom.

Hvordan vanner man egentlig en orkidé? En orkidé kan IKKE stå med røttene i vann. Det beste er derfor å holde den innerste potten under rennende vann  i noen sekunder. Pass på at røttene får renne godt av seg før du setter planten tilbake i vinduskarmen. Slik blir den godt dynket uten å drukne. Dette kan du gjenta en gang i uken, helst litt oftere når det er varmt. Ha gjerne orkidénæring i vannet.

Ta kontakt med butikken i Glasmagasinet om du ønsker mer informasjon, eller om du ønsker å få satt sammen en oppsats med orkideer til en du er glad i. Orkideer er en ideell gave som alle setter pris på å få.  Orkideer passer også fint som bordpynt  eller i håret om du skal stå brud eller skal i et fint selskap.

Noe av teksten er hentet fra floriss.no

Phalaenopsis
Phalaenopsis
Cymbidium
Cymbidium
White orchid. nobile isolated on white
Dendrobium
Paphiopedilum
Paphiopedilum
Vanda
Vanda
Closeup of beautiful Pansy Orchid - Miltonia Lawless Falls flowers.
Cambria