Dekk bordet som en proff med disse tipsene!

Imponer vennegjengen med julens flotteste bord! Vi har snakket med to av Norges mest ettertraktede interiør-influencers og én visual merchandiser – borddekkingen blir en lek med disse eksperttipsene.

– Selvom dette bordet ikke er rødt er jeg nærmere å bruke rødt i år enn jeg har vært noensinne, avslører interiørdesigner Elisabeth Heier. Hun er kjent for sin nordiske stil, med lyse farger og luftige oppsetninger. Rødt er en av sesongens mest trendy farger både innenfor mote og interiør. Men det holder med noen drypp av den knalle fargen for å sette julestemningen.

Elisabeth Heier og Anette Willemine Solheim, samt visual merchandiser Tine Rovsing dekket julefrokost- og julemiddagsbord i regi av Illums Bolighus, bordene kan du fremdeles se i Glasmagasinets tredje etasje! Stylistene viste sine helt personlige fortolkninger av årets julebord, dekket med de lekreste serviser, glass og juledekorasjoner fra merkene Lyngby Porcelæn, Holmegaard, Bjørn Wiinblad og Rosendahl. Og vi har spurt de om deres beste råd til borddekkingen!

Selvom et rødt julebord ikke slår feil i jula har stylistene andre måter å inkludere høytiden i borddekorasjonen – bordene deres varierer mellom alt fra maskuline tendenser med svart base, lys og lekker oppsetting preget av det tilfeldige, samt en mer tradisjonell og klassisk stil. Det er likevel noen fellestrekk ved alle bordene.

Anette Willemine Solheim dekket et klassisk julebord med overraskende detaljer i regi av Illums Bolighus.

Tilfeldig og uformelt

Å bruke naturelementer i borddekorasjonen er noe som går igjen hos de tre stylistene. For Anette Willemine Solheim er det et grep hun bevisst bruker for å gi bordet en rustikk og litt tilfeldig look. Anette påpeker at dette er en tendens vi ser mye av nå.

– Tidligere var bordet mer rigid. Bestikk og tallerkener og glass var satt i et fast system. Nå beveger vi oss mer mot en løsere og mer uformell look, der du kan legge bestikket akkurat slik du selv ønsker. Naturmaterialene brukes ikke lenger kun i vasen, men kommer ned på bordet, og på serviset, en mye friere måte å jobbe med de forskjellige elementene, forklarer hun.

Finn naturelementer og blomster til bordet hos Floriss Glasmagasinet.

Å knyte bestikket med en skinnrem gir bordet et råere uttrykk. Slik ser Anette Willemine Solheims frokostbord ut.
Selvplukket eller kjøpt på nærbutikken – proffene tipser om å bruke velduftene elementer i borddekorasjonen.

Elisabeth Heier, som blogger under eget navn, understreker også at det upolerte er en tendens vi ser tiden.

– Jeg har for eksempel valgt å bruke sort bestikk og noen av vasene fra Lyngby er farget for å gi bordet et mer lunt, upolert og mer personlig preg, forklarer hun. Oppsetningen hennes er enkel og stilren, vasene er plassert tilfeldig, og serviettene er forskjellige- og løst brettet.

– Jeg har nok en litt avslappet tilnærming til borddekorasjon. Jeg liker å spille på ujevne høyder og tilfeldig plassering. Høytidsfølelsen ligger i kvalitetsproduktene, har du et flott servise så er det fint å bruke dekorasjonen ellers for å underbygge det, fremfor å overskygge det. Jeg liker det når bordet er preget av en understated luxury, forklarer interiøreksperten.

Ujevne høyder, løst brettede servietter og røkt glass gir et lunt, men likevel lyst bord, stylet av Elisabeth Heier.

Bruk serviset på en overraskende måte

Et vellykket bord er på mange måter avhengig av kreativiteten som ligger bak. Det kan også være icebreaker for samtalen – at samtalen flyter er noe alle vertinner og verter verdsetter.

Tine Rovsing jobber som visual merchandiser for Rosendahl – hun har en særlig forkjærlighet for kreative måter å bruke produktene på. På Tine sitt middagsbord har hun blant annet puttet små trær i vannglassene – et tre per gjest. Ting med flerbruksmuligheter og varighet er gjennomgangstema i Tines dekorasjon.

Vær kreativ, råder Tine Rovsing, Visual Merchandising Manager hos Rosendahl.

– Jeg bruker sjelden avskårne blomster, hvis jeg gjør det er det noe jeg finner i hagen eller i veikanten, forklarer hun. Tines tilnærming til borddekorasjon er forfriskende og overraskende praktisk, stilen er enkel og noe maskulin.

– Jeg elsker ideen om å hente inn planter og bruke dem på bordet, for så å sette dem ut igjen etterpå, sier Tine.

Til hverdags kan trærne brukes i vinduskarmen, forklarer Tine Rovsing, som understreker at alle elementene i borddekorasjonen kan ha flere bruksområder.

– Hvordan jeg styler bordet kommer helt an på hva som skal serveres. Jeg kan gjerne stable serviset på en ende, og gjestene kan forsyne seg selv, sier hun. Mandelgaven er også brukt som et element i borddekorasjonen til Tine.

Elisabeth Heier har også brukt svibler i borddekorasjonen på en overraskende måte – nemlig stylet i suppeskåler, med lokkene litt på skrå. Alle tre stylistene tipser om å bruke planter og elementer med lukt i dekorasjonen, for å skape stemning og starte samtalen.

– Jeg bruker nesten alltid naturelementer i dekorasjonen, og plukker det gjerne selv. Alt på bordet dufter. Det skaper en helt spesiell stemning, og kan også fungerer som en samtalestarter. Det kan være kastanjenøtter, nøtter eller kvister. Å for eksempel binde bestikket med en skinnsnor løser opp den formelle oppsettingen og gir bordet en mer uformell look, forklarer Anette.

Bruk juletrepynten på bordet!

Alle stylistene har brukt juletrepynt som en del av borddekorasjonen.

Anette minner om at man bør ta av snoren, eller erstatte den med et fint bånd. På middagsbordet Anette har dekorert, har hun også brukt juletrepynten som et element inni glassene, som en gave gjestene kan ta med hjem etter julefeiringen. og ikke minst en lekker og original måte å tilføre bordet juleelementer.

Vinn produktene på ditt favorittbord!

Fra 22. november på Glasmagasinet kan du delta i vår store julekonkurranse om å vinne en borddekning. Besøk møbelavdelingen i Illums Bolighus i Glasmagasinet, hvor du kan se 6 ulike tolkninger av julebordet i hver butikk. Bordene er dekket av de kjente interiørprofilene Anette Willemine Solheim, Elisabeth Heier og Tine Rovsing.

Du deltar ved å stemme på ditt favorittbord i butikken, og blir med i trekningen av å vinne produkter fra Rosendahl, Lyngby Porcelæn, Holmegaard, Bjørn Wiinblad og Juna, som bordene er dekket med.

Den heldige vinneren trekkes 18. desember og blir kontaktet direkte.

Alt du trenger til bordet finner du i Glasmagasinet!

Om interiørbloggerne og stylistene:

Elisabeth Heier er interiørdesigner – og stylist, og står bak en av Norges største interiørblogger. Hun har alltid hatt en lidenskap for estetikk, og med en ren og skandinavisk stil med et feminint touch skaper hun personlige og inspirerende miljøer. @elisabeth_heier

Anette Willemine Solheim er interiør- og grafisk designer, stylist og fotograf. Hun har spisskompetanse innen farger, interiør og materialvalg. Hun driver også bloggen og Instagramkontoen Anette Willemine. En annen av hennes lidenskaper er borddekking, hvor hun har etablert seg som en ettertraktet stylist og fotograf. @anettewillemine

Tine Rovsing har gjennom 10 år arbeidet som Visual Merchandising Manager for Rosendahl. Hun har bred erfaring med utvikling av visuelle konsepter og elsker å arbeide med løsninger som fremhever det vakre og funksjonelle i hvert enkelt produkt. Hun lager gjerne en inspirerende miks mellom nytt og gammelt. Rosendahl finner du på instagram under @rosendahlcph.

Adventsbordet

Et lilla servise er tidløst og elegant. Kombiner fargen med hvitt og gull, og stjel noen grener fra juletreet for å gi bordet en siste finish!

Hos Bellas Hus er det dekket til adventsbord.

Stylintips! Legg bollene på skrå for å bryte det rigide oppsettet.

 

Hos Magnor finner du klassiske serviser og lekre glass.

Stylingtips! Svart bestikk gjør et klassisk bord mer moderne og edgy!