Historie

Det er en brokete vei som fører fra den første glasshytta på Nøstetangen, via et lappeteppe av norske glassverk og til en krambod som etter hvert blir Norges første og fineste varehus på Stortorvet – knutepunktet som bugner av blomster og liv.

Med Domkirken og Kirkeristen som nærmeste nabo, er GlasMagasinet i dag et moderne design- og stormagasin som tar på alvor sin tradisjonstunge fortid. Stortorvets Gjæstgiveri på den andre siden minner oss på at bybildet har endret seg og at glass og flasker er blitt hevet til skål langt tilbake i tid. Selv om eierne mot slutten av 1700-tallet formante at «den Store Mængde Facons på Viin- og Øl-glass maatte indskrenkes til de meest brugeligste og smukkeste Slags». For selv om flaskeproduksjon på mange måter var den økonomiske ryggraden, var de utsøkte kunstverkene som ble blåst og gravert på midten av 1700-tallet det som la grunnlaget for en håndverkstradisjon som Hadeland Glassverk i dag viderefører. Dette er nemlig det eneste av de mange glassverkene som ble etablert rundt omkring i landet for å forsyne den dansk-norske unionen med glasstøy, buteljer (flasker) og vinduer, som i dag består.

I første omgang var det trekull, tjære og pottaske som var selve grunnlaget for glassproduksjon, og som var kompaniets hovedgeskjeft i startfasen. Det Norske Kompani fikk enerett på å produsere glass, uansett hva det skulle være til. Ettersom selv bøndene begynte å bytte ut trekopper med glass og dekke bord til fest; og vinduer begynte å gjøre sitt inntog og gi lys i hus og låver, var det logisk å satse på akkurat glassproduksjon for allmuen og ikke bare tenke hoffleveranser.

I 1753 slo generalforsamlingen fast at å forsyne de to landene med ”fornødne Chrystal Sortimenter” var kompaniets hovedoppgave.

Det er nesten så vi kan se for oss fine fruer i fleretasjes hatter strømme gjennom glassdørene inn i vrimmelen av “skjønne Gjenstande” i storhetstiden rundt på begynnelsen av 1900-tallet.

Det gikk ikke smertefritt i starten, men etter hvert eksploderte sortimentet. Flasker og glass ble produsert til både tran, apotek, drops, parfyme, dram, sylting, bruslimonade og mye mer. Ikke minst vann- og vinkarafler. For vin kan da ikke helles rett fra flasken, den må dekanteres, må vite. Men innen sortimentet ble så variert, hadde Kompaniet overlatt glassverkene til forpaktere, tatt mer styring med engroslagrene i Christiania, København og Drammen og så blitt til et Interessentskab med private eiere som driftet fire glassverk; hvorav Hadeland etter hvert ble det største og viktigste.

Det var engroslageret i Oslo som først ble kalt Christiania GlasMagasin. Det ble bygget allerede i 1786. Det var først en krambod på Jernbanetorget som solgte direkte til kundene i 1857, som 5 år senere flyttet til Stortorvet 10 og det gamle postbygget. I 1887 omdøpes firmaet til I/S GlasMagasinet.

I dag forbinder vi GlasMagasinet med det ruvende huset på Stortorvet. Men det ruvet ikke i bybildet før høsten 1899, da det fem etasjer høye varehuset sto ferdig dekket i Iddefjord -granitt i ny-empire stil, med mahogni interiør og en utrolig marmortrapp rett innenfor glassdøren. Og det hele elektrisk opplyst med eget aggregat. Hit valfartet selvsagt folk for å kjøpe det siste til borddekking både til hverdags og fest, men ikke minst oljelamper som ble den store suksessen til bedriften i det som for landet var en økonomisk krisetid. Det ble rett og slett lyset i enden av tunnelen. ”Alle” skulle ha.

Det er nesten så vi kan se for oss fine fruer i fleretasjes hatter strømme gjennom glassdørene inn i vrimmelen av ”skjønne Gjenstande” i storhetstiden rundt på begynnelsen av 1900-tallet. I 1905 lyste også hele fasaden med ”Velkommen” til den nye norske kongefamilien, et veritabelt lyskunstverk. Det ble nok skålt både her og der i den anledning. Grunn til å skåle var det nok også da man noen år senere fikk kjøpt hele kvartalet, og utvidet etter hvert til det som i dag er et virkelig stormagasin.

KLP Eiendom er dagens eier av dette kvartalet, og har nå planer for å løfte GlasMagasinet videre inn i en ny og fremtidsrettet fase.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen.

Design, WordPress og Magento: Dekode og Trollweb